Eenmanszaak of BV

Wanneer kiest u voor een eenmanszaak en wanneer voor de BV? Dit hangt af van verschillende keuzes die u maakt. Bijvoorbeeld het beperken van uw aansprakelijkheid en fiscale gevolgen

 

Aansprakelijkheid

Bij een eenmanszaak bent u altijd persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden. Maar ga altijd na hoe hoog de mogelijke aansprakelijkheid is. Bij een BV bent u in eerste instantie niet persoonlijk aansprakelijk. Echter, bij onbehoorlijk bestuur bent u alsnog persoonlijk aansprakelijk. Van onbehoorlijk bestuur is sprake bij bijvoorbeeld het niet goed voeren van een administratie of het te laat deponeren bij de Kamer van Koophandel.

 

eenmanszaak of bv

Fiscale gevolgen

Bij de eenmanszaak heeft u te maken met Inkomstenbelasting. De winst, na aftrek van uw aftrekposten, is belast tegen het inkomstenbelasting-tarief. Echter, wanneer u als ondernemer aan het urencriterium voldoet heeft u recht op een aantal aftrekposten waardoor de eenmanszaak voor de kleine ondernemer heel aantrekkelijk kan zijn. Het urencriterium houdt in dat u als ondernemer aantoonbaar 1.255 uren per jaar aan uw onderneming heeft gewerkt. Voldoet u daar aan, dan maakt u aanspraak op enkele aftrekposten. Zoals de startersaftrek (gedurende de eerste 5 jaar van uw onderneming mag u drie maal deze toepassen), de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling

Bij een BV heeft u geen recht op al deze aftrekposten, maar word de winst belast met de Vennootschapsbelasting. Alles tot € 200.000,- winst is belast tegen 20% en alles boven de € 200.000,- winst is belast tegen 25%.

Daarnaast moet u er rekening mee houden dat degene die aanmerkelijk belang houdt (5% of meer van de aandelen in bezit heeft) en tevens werkzaam is in de bv, zichzelf een gebruikelijk loon moet uitkeren. Dit loon bedraagt € 44.000,- Hierover moet dan uiteraard loonbelasting worden afgerekend. In sommige gevallen kan hier van afgeweken worden.

 

De keuze

De twee belangrijkste elementen om rekening mee te houden bij de keuze tussen een eenmanszaak of BV zijn over het algemeen risico en winst. Wanneer uw onderneming veel fiscaal risico loopt; is de verstandigste keuze om een BV als rechtsvorm te kiezen. Bij weinig risico voldoet een eenmanszaak.

Bij lage winst (minder dan € 150.000 per jaar) loont de eenmanszaak beter. Bij hogere winst is een BV belastingtechnisch voordeliger.

Al is elke persoonlijke situatie soms net iets anders. Maak vrijblijven kennis met het team van Accountant Vast die u hier meer over kunt vertellen. De koffie staat klaar!

Eenmanszaak of BV